20.11.2022

Підсумки XІХ Київського турніру та про районні олімпіади в Києві

card-img

0. Умови та розв'язання

1. Результати другого бою

2. Нюанси другого бою

3. Подальші перспективи

0. Умови та розв'язання

2. Нюанси другого бою

За наведеними вище результатами легко можна зрозуміти розподіл місць у кожній лізі. Зараз хотілося б відмітити пару нюансів останнього бою.

Прикрість. Команда ПНЛ № 145 « Спорік» у старшій лізі не прибула за бій, при цьому нікого не попередила. На наступній нараді з керівниками ми будемо приймати певні рішення з цього приводу, як варіант – не участь команд цього навчального закладу в наших змаганнях наступного року, або, як варіант, не участь команд цього вчителя, що відповідав за цю команду.

Стійкість. Цього разу умови задач усі команди отримали в укритті. Нагадаю, що і наш перший захід – математичний занзібар – так само частково пройшов в укритті. Але нас цим не зламати, ми й надалі будемо безпечно проводити наші змагання, поки буде така підтримка усіх зацікавлених осіб: учнів, вчителів, батьків тощо. Дякуємо усім за спокій в цей час – журі, команди, спостерігачів. 

Досвід. Команда середньої ліги з Одеси не змогла з питань безпеки прибути на наш захід. За попередньою домовленістю цей бій була спроба організувати он-лайн. Загалом я проти таких змагань он-лайн і не лише боїв. Але досвід вийшов цікавим, який загалом підтвердив очевидні речі – такі бої дуже важко проводити, ну й при великому бажанні так зіграти треба дуже ретельно все підготувати задля цього в сенсі технічної підтримки. Розуміючи принцип «ніколи не кажи ніколи» ми не будемо зарікатися, що більше такі бої проводити не будемо, але, чесно кажучи, дуже не хотілося б. і головне не в технічній складності цього процесу, а в бажанні бачити поруч дві команди, які змагаються вживу, спілкуються, обговорюють. Олімпіади та бої – це змагання для оффлайну, принаймні задля того, щоб не просто провести, а саме провести так, щоб воно надовго лишилося в спогадах учасників.

Перспективи. Наступного року турнір планується провести у 20-й раз, це ювілей, і можна пишатися тим, що попри все турнір відбувається, учасники і надалі із задоволенням беруть в ньому участь. Не дивлячись на ковідні роки і на війну. Тому в наших планах з наступного року утворити батьківський комітет, знайти спонсорів і знайти призовий фонд та призи для переможців та учасників турніру. Сподіваюся, що такі активні батьки знайдуться.

3. Подальші перспективи

Основні змагання першого семестру, що були нами заплановані, завершуються. Наступної неділі 27 листопада 2022 року пройде 2-й тур Київської олімпіади для учнів 4–6 класів. Цілком можливо, що ми ще щось заплануємо на грудень, але поки про це говорити рано. Дуже шкода, що не вдалося провести Всеукраїнський турнір, але все ще буде, все буде Україна та буде Перемога! Все відновимо, коли остаточно настануть сприятливі умови для проведення наших заходів повним обсягом, коли повернеться більшість наших людей, що зараз тимчасово перебувають за кордоном.

Для зацікавлених вже готові дипломи математичного занзібару, які можна знайти за посиланням:

Тепер про районні олімпіади. Мені дуже прикро бачити, яким чином планується їх проведення. Учасники та переможці олімпіад з певного предмету зазвичай дуже ретельно готуються до олімпіад, чекають з нетерпінням на їх проведення. При підготовці до виступу в них учні читають додаткову літературу, відвідують гуртки, факультативи тощо, тобто намагаються вивчити улюблений предмет (або предмети) суттєво ширше за звичайну шкільну програму. Намагання загнати проведення олімпіад в тестовий формат та ще й в он-лайн є повним знущанням над такою підготовкою, оскільки в тести зазвичай включаються доволі стандартні речі. Напевно, що такий тестовий підхід припустимий для ЗНО, де треба перевірити середній рівень знання предмету, а також порівняти великі маси учасників. Це стосується усіх предметів, а особливо важливим це є для предметів, де левову частку задач складають задачі на доведення, дослідження, експеримент тощо. Відбір переможців за тестами або за задачами, де перевіряється лише відповідь, гарантує випадковість при розподілі переможців, де не завжди кращі зможуть показати кращі результати. Це вплине на подальші формування складів учасників на олімпіади наступних рівнів. Треба з цим щось робити, бо Київ завжди був центром математичного олімпіадного руху, який такими олімпіадами намагаються знищити. Бо усі наші заходи в тому разі були й задля підготовки до Всеукраїнських олімпіад ІІ, ІІІ та IV рівнів, за умови, що вони проводяться в стандартній для олімпіад формі. І останнє, сьогодні десь з 9 до 11 ранку була повітряна тривога, наші учасники, яких ми зібрали розв’язували задачі в укритті. Але в цей час мала відбутися олімпіада з англійської. Не знаю як вона пройшла, але дуже цікаво. 19 листопада була проведена олімпіада з біології, де в деяких дітей не все вийшло із завантаженням відповідей із-за проблем з електрикою. Це геть не припустимо, якщо олімпіади дійсно проводяться для дітей, а не для тих, хто має прозвітувати, що олімпіада проведена.

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

ГЕРОЯМ СЛАВА!!!

СМЕРТЬ ВОРОГАМ!!!

0
Додати коментар