16.12.2022

Методичні рекомендації щодо проведення ІІІ етапу олімпіади з математики, Альфа-версія

card-img

1. Передумова

2. Методичні рекомендації щодо проведення ІІІ етапу та підготовки  до ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики у 2022-2023 навчальному році

2.1. Особливості проведення ІІІ етапу олімпіади по регіонах

2.2. Особливості проведення ІІІ етапу олімпіади з математики

2.3. Зміст, обсяг та рівень складності завдань

2.4. Рекомендації щодо оцінювання робіт учасників ІІІ етапу олімпіади

2.5. Науково-методичне забезпечення ІІІ етапу олімпіади

1. Передумова

Загалом я вже доволі давно відправив ці рекомендації у відділ роботи з обдарованими ІМЗО. Звичайно, що можна головною рекомендацією є створення для учасників та організаторів олімпіади рівних та безпечних умов щодо її проведення. Кожна область має в першу чергу вирішити це питання. Тому я й хотів би порадитися з усіма з цього приводу, поділитися нашими планами та пропозиціями. З багатьох регіонів вже починають надходити повідомлення про дати проведення ІІІ етапу олімпіад, при цьому вони геть не співпадають із рекомендованими ІМЗО для математики, а саме 5 та 11 лютого 2023 року. Я вже чув з регіонів і 22 січня, і 28 січня, і 29 січня, тому все ж таки варто якось узгодити позиції.

За попередніми даними інформатика запланована на 28–29 січня, математика на 5 та 11 лютого, на 12 лютого запланована біологія. Це для тих областей, хто воліє писати за текстами від МОН/ІМЗО.

Тепер що стосується ІІІ етапі з математики. Це все лише рекомендації, кожна область самостійно вирішуватиме формат проведення ІІІ етапу олімпіади. Але ми б дуже хотіли, щоб не були забуті ті учні, що тимчасово перебувають за кордоном. Усіх таких бажаючих можна знайти, якщо своєчасно оголосити реєстрацію на ІІІ етап. Просимо усіх це зробити, бо то ваші учні, учні, що після Перемоги повернуться жити в вашу область. Ми усім цим процесом керувати не можемо та й не маємо таких повноважень, бо є самостійність на місцях. Якщо область планує для школярів, що перебувають в Україні, проводити захід он-лайн, то так само мають в ньому взяти участь і ті, хто перебуває за межами України. Тут повністю від вас залежить форма організації ІІІ етапу.

Якщо ІІІ етап олімпіади планується проводити оффлайн, тобто в звичайному живому форматі, то для нас дуже важливим є написання першого туру 5 лютого, якщо в області запланований усього один тур, та також 11 лютого, якщо планується два тури. Чому це так важливо. Ми хочемо не втратити українських учнів, які зараз вимушено тимчасово перебувають за кордоном. Для оффлайн олімпіади треба в цей день організувати змагання і для учасників за кордоном. Зокрема ми плануємо для таких українських дітей, що мають бажання взяти участь у ІІІ етапі  організувати декілька локацій за кордоном, щоб вони на рівних засадах взяли участь з тими дітьми, хто на разі залишився в Україні. При цьому найкращим варіантом, щоб ці локації за кордоном організовувалися не лише для учнів певної області чи міста Києва, а для усіх дітей, в чиїх областях олімпіади проводиться вживу. Якщо заплановане використання спільних текстів, то дитина в кожній локації отримає саме той варіант, що будуть використовуватися учнями області. Далі роботи скануються і розсилаються для перевірки обласному журі.

Таким чином основними моментами є такі:

·      не забути про учнів області, що зараз тимчасово перебувають за кордоном;

·      проголосити своєчасно реєстрацію, щоб з’ясувати потенційну кількість учасників ІІІ етапу олімпіаду в регіоні;

·      визначитися з форматом проведення ІІІ етапу олімпіади;

·      якщо це буде жива олімпіада, то бажано тури призначити на 5 та 11 лютого 2023 року;

·      якщо бажано використати спільні тексти, що рекомендовані МОН/ІМЗО, то так само бажано провести олімпіаду саме в зазначений термін.

2. Методичні рекомендації

щодо проведення ІІІ етапу та підготовки

 до ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики

у 2022-2023 навчальному році

2.1. Особливості проведення ІІІ етапу олімпіади по регіонах

У Всеукраїнських олімпіадах мають право брати участь усі українські школярі: як ті, що на разі знаходяться на території України, так і ті, що перебувають за її межами. Учні, що відносять себе до внутрішньо переміщених осіб, беруть участь в олімпіаді за тим регіоном, до підпорядкування якого належить їх поточна школа навчання (очна, екстернат, дистанційна тощо). Школярі, що навчаються за межами України, виступають за той регіон, в якому вони навчалися до від’їзду за кордон.

Олімпіади III етапу є відкритим, тобто у них можуть взяти участь усі школярі, незалежно від їх результатів на попередніх етапах. Організатори олімпіад можуть скористатися досвідом проведення олімпіад, накопиченим у місті Києві, де зведені до мінімуму обмеження участі школярів у міських предметних олімпіадах. Водночас, збільшуючи кількість учасників та визначаючи переможців, варто тримати певний рівень інтелектуальних, змістових вимог для учасників змагань відповідного рівня, щоб підтримувати престижність змагань та статус нагород.

Обираючи формат проведення олімпіади, організатори надають перевагу очному формату, якщо це не збільшує небезпеку учасників олімпіади. Очний формат олімпіади є найбільш прозорим і справедливими та, на відміну від інших форматів, забезпечує однакові умови для всіх учасників змагання. Міркування економії часу або коштів не мають бути аргументом проти цього. Дистанційна участь означає перебування в інших локаціях, а не онлайн формат. Для регіонів, де на разі неможливо проведення олімпіади в очному форматі (Херсон, Запоріжжя, Харків тощо), учасники змагаються онлайн.

В залежності від можливостей безпечно провести III етап олімпіади регіони діляться на 2 групи.

1 група. Якщо в регіоні можна безпечно провести ІІІ етап олімпіади для усіх учасників цієї області, то олімпіада проходиться очно.

2 група. Якщо проведення очної олімпіади в регіоні неможливе (Херсон, Запоріжжя, Харків тощо), то олімпіада проводиться онлайн.

Форма організації ІІІ етапу олімпіади з математики для регіонів І групи.

1. В олімпіаді ІІІ етапу з математики мають право взяти участь усі учасники, що підпорядковані відповідному регіону та своєчасно зареєструвалися. Реєстрацію треба відкривати не пізніше середини грудня 2022 року, щоб усі потенційні учасники могли заздалегідь визначитися щодо участі у ІІІ етапі Всеукраїнської математичної олімпіади. Закрити реєстрацію варто не пізніше ніж за 10 днів до проведення І туру олімпіади. За підсумками цієї реєстрації оргкомітет та журі ІІІ етапу олімпіади в регіоні має зрозуміти скільки потенційних учасників ІІІ етапу олімпіади в регіоні перебуватимуть у день олімпіади в самому регіоні, а скільки з них – знаходяться в інших регіонах України та світу.

3. За підсумками реєстрації олімпіада в регіоні може бути проведеною в декількох локаціях, щоб усім учасникам та членам оргкомітету і журі вистачило місця в укритті в разі повітряної тривоги. Укриття має бути таким, щоб усі учасники могли б продовжити проведення олімпіади під час тривоги. Якщо локацій планується декілька, то їх варто організовувати по класах.

4. Для учасників з регіону, наприклад, з Києва, що тимчасово перебувають в інших регіонах України, наприклад, в Ужгороді, треба домовитися щодо участі територіально разом з учасниками ІІІ етапу в цьому регіоні, тобто ці кияни писатимуть олімпіаду разом з ужгородськими школярами. По завершенні олімпіади роботи таких учасників скануються та відправляються для перевірки журі відповідного регіону. Так само можливі декілька локацій в за кордоном України, де тимчасово перебувають юні математики з України. Ці локації варто організовувати централізовано для усіх школярів з України. По завершенні роботи відправляються на перевірку у відповідний регіон. Уся ця робота має бути підготованою заздалегідь, а вже конкретні локації визначатимуться за підсумками реєстрації.

5. Журі олімпіади ІІІ етапу може бути змішаним, тобто його частина може працювати он-лайн. Так само припустимо проведення частини або повністю апеляції в он-лайн режимі.

Форма організації ІІІ етапу олімпіади з математики для регіонів ІІ групи.

1. ІІІ етап олімпіади має бути відкритим. У цьому етапі олімпіади мають право взяти участь усі учні навчальних закладів середньої освіти (але не студенти університетів), хто за описаними вище умовами підпорядковані цьому регіону та хто коректно і своєчасно зареєструється щодо участі в цій олімпіаді.

2. По завершенні реєстрації оргкомітет та журі олімпіади мають донести учасникам ІІІ етапу в якій формі буде проходити третій етап, тобто де отримати завдання, куди завантажити роботи, форс-мажорні умови в сенсі відключення електрики тощо.

Навіть якщо учасник олімпіади ІІІ етапу перебуває в безпечному регіоні, наприклад, за кордоном, він має писати роботу он-лайн, якщо його регіон проводить ІІІ етап он-лайн. Так само, учасник, що має писати олімпіаду оффлайн, але розташований в регіоні, де буде проводитися лише он-лайн олімпіада, має перебратися на час написання олімпіади в той регіон, де він зможе взяти участь оффлайн.

За будь-яких умов відповідальність щодо участі власної дитини в зазначеному умовами форматі олімпіади несуть його батьки, інші рідні люди, можливо вчителі, керівники гуртків тощо. Одним з пунктів реєстрації буде пункт даю дозвіл на участь своєї дитини у ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з математики. Тобто організатори олімпіади відповідають за дітей протягом проведення туру, але доїзд та повернення додому – це все мають забезпечити зазначені особи, що реєструють дитину на цей захід.

Як бачимо для нормальної організації ІІІ етапу олімпіади в будь-якому форматі треба провести велику організаторську роботу. Тому оргкомітети та журі олімпіад на чолі з головами мають бути сформовані заздалегідь, щоб вони якомога раніше починали свою роботу.

Пропонуємо такі пункти реєстрації учасника ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з математики в регіоні. Реєстрацію мають проводити дорослі, які стають відповідальними особами за дитину:

1. ПІБ учасника олімпіади

2. Країна та місто перебування на день проведення ІІІ етапу олімпіади

3. Українська школа навчання

4. Клас навчання в українській школі

5. Іноземна школа навчання, якщо навчання відбувається лише в цьому навчальному закладі

6. Клас навчання в іноземній школі, якщо навчання відбувається лише в іноземній школі

7. Навчальний заклад до виїзду за кордон, якщо навчання відбувається лише в іноземній школі

8. Клас української школи, який був закінчений у 2021-22 навчальному році, якщо навчання відбувається лише в іноземній школі

9. Клас, за який учасник братиме участь в цьогорічному ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади

10. ПІБ відповідальної за дитину особа

11. Хто відповідальна особа дитині: мама, тато, інший родич, вчитель математики, керівник гуртка, інше

12. Контакт відповідальної особи – телефон та телеграм (на сайті відображатися не буде)

13. Даю згоду на участь дитини у цьогорічному ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з математики

14. Даю згоду на обробку персональних даних в межах, що потребують висвітленні перебігу подій та підсумків ІІІ етапу олімпіади

15. Вчитель математики

16. Хто окрім вчителя математики займається підготовкою до математичних олімпіад

17. Участь у минулорічному ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з математики та результат на ній (кількість балів та місце)

18. Контакт учасника ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з математики – телефон, телеграм (заповнюється за бажанням, на сайті відображатись не буде)

2.2. Особливості проведення ІІІ етапу олімпіади з математики

Олімпіади ІІІ етапу проводяться за завданнями МОН. У випадку проведення, відповідно до вимог пункту 2.4.5. Положення, змагань за єдиними текстами завдань регіональні оргкомітети повинні здійснити всі необхідні заходи для забезпечення секретності змісту завдань до моменту їх оприлюднення. Тобто олімпіади мають відбуватися в однакові дні та приблизно з однаковим часом початку. На вибір оргкомітетів та журі ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики в областях та місті Києві буде запропоновано три варіанти проведення зазначених змагань. Цей вибір не має впливати на форму проведення самого ІІІ етапу – очний чи он-лайн.

1 варіант. Відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1099 від 22.09.2011 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2011 року за № 1318/20056 (зі змінами) (далі – Положення) обидва тури ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики провести за завданнями, розробленими Інститутом модернізації змісту освіти. В цьому випадку тури у відповідних регіонах проводяться 5 та 11 лютого 2023 року. Запланований початок олімпіади о 10:00. Завдання будуть надіслані до місць проведення за 1–2 години до початку туру. Приблизно о 14:00 умови з повними розв’язаннями завдань ІІІ етапу олімпіади з математики будуть розіслані по регіонах, а о 16:00 – розміщені на сайті: https://matholymp.com.ua 

У кожному регіоні журі самостійно розробляє критерії оцінювання кожного завдання, за якими відбувається перевірка розв’язання завдань учасниками. Ці критерії у різних областях можуть відрізнятися.

2 варіант. Обидва тури олімпіади в регіоні проводяться за власними завданнями та власною системою перевірки робіт. В цьому випадку дати проведення та кількість турів визначаються в регіоні.

Але внаслідок специфіки проведення ІІІ етапу цього року ідеальним є варіант, щоб тури відбувалися в ті саме дні, що й з регіонами, які пишуть за спільними текстами.

3 варіант. Лише 1-й або лише 2-й тур олімпіади в регіоні проводяться за завданнями, розробленими ІМЗО, а інший тур – за власними завданнями. Тоді для спільного туру регіон повинен обрати відповідний термін проведення олімпіади. Але бажано, що ці дні співпадали з обраними датами – 5 та 11 лютого 2023 року.

Зауваження. За будь-яких умов рекомендуємо журі та оргкомітету ІІІ етапу  Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики в регіонах підготувати альтернативні завдання для обох турів. Через те, що гарантовано передбачити ситуація в Україні та світі на лютий неможливо, то треба бути готовими до форс-мажорних обставин.

По завершенні ІІІ етапу мають бути проведені відбірково-тренувальні збори. Остаточний склад команди від області на IV етап формується з урахуванням цих зборів.

2.3. Зміст, обсяг та рівень складності завдань

Зміст завдань для ІІІ етапу олімпіади базується на діючій навчальній програмі, в тому числі з урахуванням програми поглибленого вивчення математики. Завдання включають як задачі, пов’язані з розділами шкільного курсу математики поточного навчального року, так і задачі, що базуються на вивченому раніше матеріалі.

Завдання 1-го туру складаються з 4 задач для 7 класу та з 5 задач для 8–11 класів, завдання 2-го туру складаються з 4 задач у кожному класі. Серед завдань у кожній паралелі бажано мати принаймні по одній задачі з алгебри, геометрії, теорії чисел та комбінаторики.

Тривалість 1–го туру для 7 класу – 3 астрономічні години (270 хвилин), для усіх інших класів та для усіх класів у 2-му турі – 4 астрономічні години (360 хвилин).

Для кожної з паралелей 7–11 класів використовуються різні комплекти завдань (хоча окремі задачі можуть пропонуватись одночасно для декількох паралелей).

Учасники ІІІ етапу олімпіади мають володіти не лише методами, безпосередньо передбаченими навчальними програмами, але й спеціальними прийомами розв’язування олімпіадних задач для відповідних вікових груп, додатковими теоретичними знаннями, передбаченими програмами факультативних курсів, математичних гуртків, усталеною практикою проведення математичних олімпіад в Україні та світі.

Інститутом модернізації змісту освіти розроблено і буде запропоновано завдання ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики у трьох варіантах: рівень «А» (високий), рівень «Б» (середній) та рівень «В» (достатній).

Кожен регіон, що буде працювати за спільними текстами, отримає завдання усіх рівнів. У день проведення 1-го (2-го) туру олімпіади у визначений термін на вказану електронну адресу буде надісланий текст умов. Журі та оргкомітет місцевої олімпіади може використати у різних паралелях завдання різних рівнів, якщо вважає це за доцільне. Зазвичай завдання рівня «Б» відрізняється від завдань рівня «А» останньою задачею, завдання рівня «В» відрізняється від завдань рівня «Б» передостанньою задачею.

У разі проведення в області ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади за варіантом 1 або 3 оргкомітети та/чи журі ІІІ етапу, що ухвалили рішення про проведення 1-го та/або 2-го туру за завданнями, наданими ІМЗО, мають надіслати заявку на електронні адреси осіб, які відповідальні за організаційно-методичне забезпечення ІІІ етапу олімпіади з математики за єдиними текстами: e-mail: obdarovani.iitzo@ukr.net (відділ роботи з обдарованою молоддю, (044) 248 18 13) та kodzarina16@gmail.com (Кодирова Заріна, 0951285223).

Умови будуть надані українською мовою.

2.4. Рекомендації щодо оцінювання робіт учасників ІІІ етапу олімпіади

Для оцінювання робіт використовується система, у якій кожна задача оцінюється цілим числом балів від 0 до 7. Це відповідає практиці роботи журі ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики, журі міжнародних математичних олімпіад та більшості інших математичних олімпіад у світі.

В цілому за правильно розв’язану задачу виставляється оцінка від 5 до 7 балів. За суттєве просування, за розв’язання декількох принципових випадків, за задачу розв’язану наполовину виставляється оцінка 3 або 4 бали. За в цілому нерозв’язану задачу може бути виставлена оцінка від 0 до 2 балів.

·    7 балів – повне та бездоганне розв’язання задачі.

·    5–6 балів – розв’язання містить незначні недоліки, похибки, неточності тощо.

·    3–4 бали – якщо задача розв’язана наполовину, в залежності від просування до повного розв’язання. 

·    1–2 бали виставляється при певному змістовному просуванні в напрямі правильного розв’язання.

·    0 балів – відсутні коректні та змістовні просування в напрямі правильного розв’язання задачі.

Журі перевіряє тільки завдання, що записані у чистовик учасника олімпіади. Чернетка членами журі не розглядається. Під час оцінювання олімпіадних робіт не враховується раціональність або нераціональність розв’язань, метод та шлях розв’язання, а також обсяг написаного. Якщо члени журі не можуть розібрати почерк учасника (слова написані геть нерозбірливо або можуть бути прочитаними декількома способами тощо), то журі має оцінювати в цій задачі лише ту частину розв'язання, яку змогла розібрати. Мова йде саме про розуміння почерку, а не математичної частини написаного розбірливим почерком. При цьому на апеляції учень не має право вимагати «перекласти» для журі зміст написаного.

Для здійснення якісної неупередженої перевірки завдань журі олімпіади ІІІ етапу в кожному регіоні розробляє єдині критерії оцінювання до кожної задачі з урахуванням різних способів розв’язання завдань учасниками олімпіади. У критеріях оцінювання повинні бути відображені всі суттєві кроки (просування) розв’язування кожної задачі. Окремо можна зазначити кроки розв’язання, які не оцінювались (наприклад, правильний рисунок до задачі, розгляд тривіального випадку, застосування методу координат без доведення до остаточного розв’язання тощо). Журі на засіданні обговорює та затверджує критерії оцінювання завдань та розподіл балів.

Журі має забезпечити застосування однакових критеріїв до робіт усіх учасників. По завершенні перевірки робіт, розроблені критерії разом з результатами, повинні бути доступні усім учасникам олімпіади. На їх основі проводиться апеляція.

2.5. Науково-методичне забезпечення ІІІ етапу олімпіади

Під час складання завдань ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики доцільно спиратися на тематику та формат завдань ІІІ та IV етапів олімпіади попередніх років, опублікованих у посібниках:

1.      Математичні олімпіадні змагання школярів. 2006–2007. Анікушин А.В., Арман А.Р. та ін – К.: Літера, 2008 – 224с.

2.      Математичні олімпіадні змагання школярів України. 2006–2007. Анікушин А.В., Арман А.Р. та ін – К.: Літера, 2008 – 135с.

3.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2007–2008 та 2008–2009 рр. (за ред. Б. В. Рубльова). — Львів: Каменяр, 2010. — 549 с.

4.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2009–2010 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2011. — 320 с.

5.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2010–2011 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2013. — 368 с.

6.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2011–2012 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2013. — 416 с.

7.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2012–2013 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2014. — 401 с.

8.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2013–2014 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2015. — 465 с.

9.      Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2014–2015 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2016. — 464 с.

10.  Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2015–2016 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2017. — 464 с.

11.  Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2016–2017 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2018. — 464 с.

12.  Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2017–2018 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2019. — 464 с.

13.  Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2018–2019 (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2020. — 464 с.

14.  Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2019–2020 (за ред.   Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2021. — 496 с.

15.  Математичні олімпіадні змагання школярів України: 2020–2021 (за ред.   Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2022. — 432 с.

16.  Українські математичні олімпіади. Довідник. В.А.Вишенський, О.Г.Ганюшкін та ін. – К.: Вища школа, 1993. – 415с.

17.  Київські математичні олімпіади 1984–1993 рр. Збірник задач. В.А.Вишенський, М.В.Карташов та ін. – К.: Либідь, 1993. – 144с.

18.  Київські міські математичні олімпіади 2003–2011 рр. (за ред. Б. В. Рубльова). — Харків: Гімназія, 2011. — 192 с.

Також пропонується користуватися такими Інтернет-джерелами:

1. www.matholymp.com.ua – сайт всеукраїнських олімпіад та турнірів з математики, де можна знайти тексти завдань, результати та умови проведення математичних змагань, що проходили в Україні протягом останніх двох років

2. http://imo-official.org – сайт міжнародних олімпіад з математики

СЛАВА УКРАЇНІ!!!
ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
СМЕРТЬ ВОРОГАМ!!!

0
Додати коментар